De 10 bästa filmerna senaste decenniet

скачанные файлыPage 4: The 10 Best Swedish Films of the Last Decade

1. Såsom i himmelen

Denna film handlar om en internationellt erkänd dirigent som tvingas av hälsoskäl att retirera under en tid och väljer att åka upp till Norrland. Där får han i uppgift att ta hand om kyrkokören vilket blir omvälvande för såväl kördeltagarna, hela byn och inte minst honom själv.

2. Searching for Sugarman

En film gjord av en svensk men helt på engelska om den försvunne amerikanska musikern Sixto Diaz Rodriguez som gjorde succé i Sydafrika under 80-talet utan att han visste om det.

3. Låt den rätte komma in

Ett vampyrdrama med ett stort mått av verklighet inbakat och en osedvanligt hög konstnärlig nivå för sin genre. Baserad på en bok och med Tomas Alfredson i regissörsstolen.

4. Stieg Larsson-trilogin

Deckarna av Stieg Larsson blev omåttligt populära och så blev också hans filmer, både i svensk och utländsk produktion.

5. Fyra nyanser av brunt

Killinggänget, en legendarisk komikergrupp med några av de mest populära komikerna i modern tid i Sverige, gjorde en tragikomisk TV-serie som också blev till film.

6. Monica Z

En film om den legendariska, folkkära jazzsångerskan från Värmland i en porträttlik skildring med den just porträttlika Edda Magnusson, såväl i sin skönhet som med sin förmåga att sjunga mycket likt Monica.

7. Det nya landet

Liksom “Fyra nyanser av brunt” gick “Det nya landet” från 4 långa episoder i Sveriges Television till bioduken. En flyktings upplevelser av att komma till Sverige och leva i osäkerhet utan asyl.

8. Play

En film med en väldigt kontroversiell story, baserad på en sann historia om några killar med invandrarbakgrund som på ett obehagligt sätt snor åt sig en mobil och spelar sedan ett psykologiskt spel med några unga killar. En film med många antihjältar.

9. Äta sova dö

Med en debuterande Nermina Lukac som frontperson gjorde denna film av Gabriela Pichler stort intryck på filmsverige.

10. Turist

Liksom “Play” en film av Ruben Östlund, men med en fiktiv handling – dock i verklig inramning.