De mest populära svenska långfilmerna

Bland de mest populära svenska filmerna både i Sverige och utomlands hittar du förstås filmerna med manus och regi av Ingmar Bergman. Filmer som “Smultronstället”, “Scener ur ett äktenskap”, “Sommaren med Monika” och “Det sjunde inseglet” har setts i så många länder och så många gånger av så människor i olika generationer att hans skicklighet inte kan bestridas. Ingen svensk filmare har blivit så erkänd som den uppsaliensiske regissören och manusförfattaren med en del av hjärtat på Fårö på Gotland.

Sommaren med Monika var en mycket populär film som kom 1952 med Harriet Andersson i en av rollerna. Filmen blev mycket uppskattad men också mycket omtalad, på grund av att det fanns nakenhet i filmen. Denna, tillsammans med många andra filmer, gav bilden av Sverige som ett sexuellt frigjort land jämfört med andra länder, mer än vad som kanske egentligen var fallet.

Filmerna som bygger på Astrid Lindgrens böcker tillhör de allra populäraste filmerna och precis som med Ingmar Bergmans filmer har de nått utanför Sveriges gränser och setts i många länder. De har även översatts till många olika språk. Böckerna om “Pippi Långstrump på de sju haven”, “Emil i Lönneberga”, “Ronja Rövardotter” och “Bröderna Lejonhjärta” är några av de böcker av Astrid Lindgren som har filmatiserats och som har gjort stor succé. Musiken till dessa filmer blev också mycket populär och är en del av Sveriges visskatt med melodier och texter som de flesta känner till. Dessa låtar hade texter av Astrid Lindgren och tonsattes av några av Sveriges verkliga giganter inom jazzmusiken, tex Jan Johansson och framför allt kontrabasisten Georg Riedel.

En regissör som har rönt stor framgång i Sverige är också Colin Nutley, som bland annat gjorde sviten om Änglagård, med bland annat skådespelaren och sångaren Richard Wolff i rollistan. I filmerna finns också skådespelaren och hustrun Helena Bergström som ständig frontfigur.