“En man som heter Ove” och dess betydelse för svensk film

Filmen “En man som heter Ove” är baserad på romanen med samma namn, skriven av författaren Fredrik Backman. På bio har den vuxit till att bli en av de mest sedda svenska filmerna någonsin. Även filmkritikerna har visat sin uppskattning. Bland annat blev “En man som heter Ove” nominerad till två Oscar för bästa utländska film och för bästa smink. Dock vann den ingen oscarstatyett, men det har varit många år sedan en svensk spelfilm skördat sådana stora internationella framgångar.

Vad betyder succén för svensk film?

Senaste gången en svensk film var nominerad till bästa utländska film var när “Så som i Himlen” var uppe för en oscar år 2004. En annan film tog hem priset. Senast en svensk film faktiskt lyckades vinna kategorin var när “Fanny och Alexander” (regisserad av Ingmar Bergman) tog hem priset år 1984. Alltså är det ganska stort att “En man som heter Ove” var med och utmanade om en sådan fin utmärkelse för Oscarsgalan 2017.

Även på hemmaplan hade filmen stora framgångar. Den vann två guldbaggar för bästa mask/smink och Rolf Lassgård vann bästa manliga huvudroll. Dessutom vann den det kanske finaste priset av alla, nämligen Biopublikens pris. Utöver det hade den 4 nominerar i andra kategorier. Vill du läsa mer om “En man som heter Ove” kan du gå till IMDB.

Vad som gör filmen så viktig för svensk film i stort är att den till stora delar är inspelad i Trollhättan med omnejd. Trollhättan gör anspråk på att vara något av Sveriges Hollywood. För filmindustrin i landet i stort är det avgörande att svenska filmer får internationellt erkännande. Det lockar fler investerare och mer pengar till svenska filmproduktioner. Förhoppningsvis kan “En man som heter Ove” bana väg fler originella svenska filmer som också lyckas utomlands. Tidigare har det varit en ganska negativ trend och många menade att svensk film var på väg utför, men förhoppningsvis är det ett tecken på att trenden håller på att vända.