Filmer om att söka asyl i Sverige

landet_rakning_stor“Det nya landet” är en film med regi av Geir Hansteen och manus av Peter Birro och Lukas Moodyson, Lukas som annars främst är känd som regissör för nutida klassiker som “Fucking Åmål” och “Tillsammans”. Peter Birro är känd för flera TV-serier som “Hammarkullen” (tillsammans med Agneta Fagerström-Olsson) och “Kniven i hjärtat”, båda med handlingar förlagda till förorten. Filmen kom år 2000 och började som en miniserie i 4 delar om 1 timme vardera och sändes på Sveriges Television. Sedan gjordes en nedklippning av filmen till 137 minuter som sändes på biograferna från och med november år 2000.

Filmen handlar om en somalisk 15-årig pojke som möter en 40-årig iransk man på en flyktigförläggning i Skåne i södra Sverige. För dessa båda asylsökande hänger hotet om utvisning över dem och de beslutar sig för att ge sig ut i Sverige på vinst och förlust. På vägen genom landet möter de både vänlighet och människor med onda baktankar på många av samhällets nivåer. I rollen som Ali ser man Mike Almayehu och i rollen som Massoud ser man Michalis Koutsogiannakis. Lia Boysen har också en framträdande roll i filmen som en tidigare “Fröken Sverige”. Priset vann många utmärkelser internationellt för den nedklippta bioversionen.

“Zozo” är en film med manus och regi av “Josef Fares” som tidigare har gjort filmer som “Jalla, Jalla” och “Kopps” som blivit mycket populära. “Zozo” kom år 2005 och handlar om en liten pojke vid namn “Zozo” som växer upp i ett krigshärjat Beirut, huvudstaden i Libanon. Kriget drabbar honom själv en dag och det enda som finns är att försöka ta sig till Sverige, ett okänt land för honom fram till dess. Till sin hjälp har han en imaginär talande höna. Filmen är inspelad i såväl Trollhättan som Beirut. Rollen som Zozo spelas av Imad Creidi.