Filmrecensioner och filmsammanfattningar från svensk filmindustri

film-reviewsDet finns få seriösa eller oseriösa medier som värjer sig för att recensera filmer. Filmintresset är stort och att recensera en film på ett bra sätt är en konst i sig, där konkurrensen är stor. Många filmrecensenter har gjort sig kända bara genom att recensera filmer utan att de ens visats på vita duken. TV-program där nya långfilmer recenseras har funnits i SVT i många år.

Filmkrönikan hade premiär redan 1956 där Arne Weise var den första programledaren. Nils Petter Sundgren hette den programledare som ledde programmet under längst tid, från 1963 till 1991. Efter Nils-Petters långa tid lades programmet ned men återuppstod ett par år senare. Men någon större kontinuitet blev det sedan inte bland programledare, och inte heller någon publiksuccé, och programmet lades ner 2008. Nils Petter arbetade från 1993 istället på TV4 där han hade ett filmprogram tillsammans med Hans Wiklund som gick under namnet Bionytt. Där slutade han 2006, 79 år gammal. 2007 fick han en Guldbagge som hederspris för hans insatser som filmkritiker under alla dessa år.

Tidningar, radio och TV är traditionella kanaler för att hitta filmrecensioner. Men i och med internet har det uppkommit mängder av ställen där det både från professionellt håll, samt tittare emellan erbjuds tips om vilken film som bör ses och varför. Webbsidor som Imdb, International Movie DataBase samlar information om alla skådespelare, regissörer, producenter, manusförfattare och mycket mer. Varje film har en uppställning av information och du kan från en film leta dig vidare till exempelvis en av filmens skådespelare och se vad hon eller han har spelat i tidigare. Även citat från filmen, år som filmen kom ut, utmärkelser som filmen fått och annat kan du se på denna sida. De har också en funktion så att användare kan bedöma filmen med ett betyg eller med en recension. Med hjälp av det här betyget och recensionen kan du som person få reda på vilken film som passar dig i smaken. Det medför att du som person inte behöver välja helt fel film för att i ett senare skede byta ut denna film mot en som man hellre vill ha. Därför kan betyget och recensionen underlätta en hel del för en. För mer information om betyg och recensioner av filmerna, kan följande länk LuckyNugget casino besökas.