Hur de flesta superhjälte- och sci-fi-filmer skulle underkännas i Sveriges nya film rating

maxresdefaultEtt antal biografer har nu börjat med testning utifrån Bechdeltestet, det test som bygger på om filmen har en scen i filmen där två kvinnor pratar med varandra om någonting annat än män eller inte. Denna märkning kallas också A-märkning för att den film som klarar detta Bechdeltest får en märkning A, som står för A, som i “Approved”, som på svenska betyder godkänd.

När superhjältefilmer granskas med Bechdelstestet är det många som inte uppfyller kravet för att godkännas. Superman klarar testet i 5 av 8 filmer till exempel. Detsamma gäller science fiction. Star Wars första tre filmer, alltså del IV-V klarade inte Bechdeltestet på sin tid. Del I-II som kom senaste 20 åren klarade däremot Bechdeltestet, medan del III inte klarade det. “Sagan om Ringen” klarar inte heller Bechdeltestet trots sin omfattande längd, varken i “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” från 2001, “The Lord of the Rings: The Two Towers” från 2002 eller “The Lord of the Rings: The Return of the King” från 2003.

Ofta är förstås filmer inom genren science fiction inklusive filmer om superhjältar föremål för kritik utifrån könsstereotyper generell och inte bara just om man tittar utifrån Bechdel-testet. Ofta är det manliga superhjältar med manliga kumpaner och med en kvinnlig biroll som oftast är sexualiserad.

Det finns också filmer med kvinnliga superhjältar och ofta är de framställda i tighta kläder som framhäver formerna och superhjältekraften känns i många fall sekundär till utseendet. Även hos manliga superhjältar är förstås utseendet många gånger mycket viktigt och objektifieringen sker för både män och kvinnor. Men nakenhet är exempel på ett område där kvinnor slår män med hästlängder. Det finns inga garantier överhuvudtaget att en kvinnlig regissör, manusförfattare eller producent gör en film som klarar ratingen. Det “manliga ögat” finns även hos kvinnor – alla har formats av de ideal och de filmer som har visats i historien.