Mauritz Stiller och den svensk filmens guldålder

Mauritz Stiller var en mycket framgångsrik och flamboyant karaktär som var född i Finland 1883 men som flydde till Sverige från 1909, på grund av det japanskryska kriget där Finland var med och där man som finsk medborgare riskerade att bli inkallad. Han började sin karriär i Sverige med att regissera filmer för den svenska filmindustrin. Han gjorde flera filmatiseringar av Selma Lagerlöfs böcker bland annat, som “Herr Arnes Pengar”, “Gunnar Hedes saga” och inte minst “Gösta Berlings saga”. Dessa blev internationella succéer som har haft en stor inverkan på filmkonstens utveckling.

Han var en reslig man med stort huvud och ett erkänt ojämnt humör. Greta Garbo och Mauritz Stiller lär ha haft en mycket nära relation. Stiller dog relativt ung i slutet av 20-talet i sviterna av sin tuberkulos, som han led av och inte behandlade. Det sägs att pengarna till mediciner spenderades på kläder och annan flärd. Liksom Greta Garbo lär Mauritz Stiller ha varit bisexuell, om inte homosexuell och precis som när det gäller henne är hans privatliv inte mycket känt.

Mauritz Stiller trodde mycket på Greta Garbo och lär ha regisserat henne inte bara på vita duken utan också i verkliga livet, hur hon skulle bete sig, klä sig och tänka. Klart är att han var den person som hjälpte henne att nå sina framgångar och att han var ett stort stöd och en nära vän. Hälften av hans tillgångar skänkte han till Greta Garbo enligt hans testamente.

Sverige var under Mauritz Stillers tid, stumfilmstiden, en stormakt inom filmindustrin, tillsammans med Frankrike och USA. Det var alltså inte så koncentrerat till Hollywood i samma grad som det blev senare. Därför kallas denna tid “den svenska guldåldern”.

Victor Sjöström var en annan mycket viktig regissör under denna tid och gjorde bland annat en mörk film, “Körkarlen” om en alkoholiserad kusk som påverkat många regissörer runt om i världen, däribland Stanley Kubrick enligt egen utsago.