Några fakta om Film- och TV-producenterna

facts_-_Google_SearchFilm- och TV-producenterna är en intresseförening som består av flera produktionsbolag inom TV och film. Tillsammans är det sammanlagt 120 bolag som ingår i föreningen, produktionsbolag som Strix, Jarowskij, Mastiff, Baluba Television och många fler. Föreningen har sitt huvudsäte i Filmhuset, som ligger på Gärdet i Stockholm, i närheten av det kända Kaknästornet som har sänt ut radio och tv i många år. Föreningen startade 2009 som en sammanslutning av föreningarna Sveriges Filmproducenter, Sveriges TV-producenter och Sveriges Reklamfilmsproducenter. Fram till 2016 har Robert Aschberg varit ordförande men har nu lämnat över till Anders Knave, som också är VD på produktionsbolaget Titan.

Föreningen delar ut TV-priset Ria, som är ett pris som delas ut till svenska TV-produktioner och de personer som arbetar med dessa. Ett annat pris som delas ut av föreningen är Kristallen, tillsammans med andra bolag för de ledande TV-kanalerna i Sverige, det vill säga MTG TV, ProSiebenSat. 1 Media, TV4-Gruppen och Sveriges Television, eller SVT som det också kallas i dagligt tal. Kristallen utdelas under en gala som samlar TV-branschen och flertalet har sänts i televisionen. Kristallen är TV-branschens motsvarighet till Guldbaggen, ett pris som har funnits sedan slutet av 60-talet för långfilmer i Sverige.

Film- och TV-producenterna är en branschorganisation som ska försöka lyckas hålla kvaliteten på produktioner, samtidigt som sätt att finansiera produktion ständigt måste upprätthållas och utvecklas med tidens förändringar och teknologisk utveckling. Med andra distributionssätt av media som till exempel internet medför står produktionsbolag i TV-branschen möjligtvis inför en svår tid, samtidigt som TV fortfarande är mycket populärt hos en större del av befolkningen. Att begränsa den olagliga spridningen av filmer, TV-serier är en ständig kamp för produktionsbolag inom denna bransch och att hitta och ta vara på de nya distributionssätt som finns för filmer och TV-serier är ett måste för att kunna fortsätta producera nytt material.