Svensk experimentfilms historia: Från tidig animation till videokonst

History-of-Cine-Film-4Sverige har en lång tradition av experimentell film och man kan säga att det började på 10-talet och 20-talet med den svenska filmaren Victor Bergdahl som gjorde nästan 20 stycken animerade kortfilmer. Framför allt var det filmer om “Kapten Grogg” som rönte störst popularitet. Filmerna om denna gamla sjöbjörn som hade premiär 1916 blev sammanlagt 13 till antalet. Tekniken var att filma pappersdockor som Bergdahl hade klippt ut och filma dessa mot en tecknad bakgrund. Hans inspiration var amerikanska tecknade filmer.

En annan pionjär var Per Åhlin som i Hasse Alfredssons och Tage Danielssons film “I huvudet på en gammal gubbe” från 1968 och barnfilmsklassikern “Dunderklumpen” kombinerade tecknad film och icke-animerade verkliga personer. Han hade också animerade videoklipp i andra filmer av dessa legendariska komiker. Per Åhlins stil är säkert inspirerad av Terry Gilliams animeringar som gjordes i komedigruppen Monty Pythons TV-serie “Monty Python and the Flying Circus”.

1950 bildades “Arbetsgruppen för film” eller “Svensk experimentfilmstudio” som också förkortas SEFS i Stockholm. I Danmark var vid denna tid filmvärlden levande och en grupp av filmskapare kände att Sverige behövde en motsvarande strömning. Men det var inte bara filmskapare som var medlemmar, även artister och författare och kreatörer från andra konstnärliga inriktningar sökte sig till denna grupp. Gruppen hade ett nära samarbete med museer, gallerier och andra kulturella institutioner och kunde på så vis få ut det material som de producerade.

Nuförtiden är Filmform en institution som ger ut priser till svenska artister som sysslar med rörlig bild. De har också ett stort arkiv som innehåller mycket av den konst som har kreerats inom ramarna för föreningens verksamhet.

När det gäller modern svensk animerad film har Magnus Carlsson etablerat sig både inom Sverige och utomlands, med TV-serier och filmer som “Tre vännerna och Jerry”, “Pontus och findus”, “Mazarin och Dartanjang”, med flera.