Sveriges bisarra tradition med att titta på “Kalle Anka”

4338755-donald-duck-30En självklarhet för många familjer som firar jul är att anpassa schemat för hela dagen för att barnen, och möjligen också de vuxna, ska kunna se på “Kalle Anka”. “Kalle Anka” är en förkortning för “Kalle Ankas och hans vänner önskar God Jul” som är ett program som sänds kl 15 på julafton och innehåller små korta klipp från många olika Disney-filmer. “Kalle Ankas julafton” är också ett populärt sätt att benämna detta program. De flesta av dessa filmer är filmer som återkommer varje år, men det kommer också små klipp från andra nya filmer emellanåt. Mer än tre miljoner svenskar ser detta program varje år.

Arne Weisse var julvärd under många år och var mycket uppskattad som detta. Traditionen var på väg att läggas ned 2002 när SVT av kostnadsskäl inte längre ville sända programmet och Arne Weisse hade slutat som julvärd. Det fanns också etiska skäl som har diskuterats i många år, om det är rimligt att visa Disney-film på bästa sändningstid i en oberoende Public Service-kanal i ett socialdemokratiskt land. Det blev dock ramaskri, ett nytt kontrakt skrevs med “The Walt Disney Company” och traditionen har fortlevt.

Första programmet sändes 1960 och enda skillnaden var berättarrösten av Bengt Feldreich. Innehållet, “I jultomtens verkstad” och scener från Askungen, Lady och Lufsen, Snövit och de sju dvärgarna, Peter Pan, Pinocchio, Bambi och kortfilmen “Kalle Anka som jultomte” var samma i svenska versionen fram till 1966. Sedan varierades innehållet för varje år för att från 1983 ha ett innehåll som är relativt konstant, men med vissa nya inslag.

Kanske är också framgången för denna tradition att den faller lämpligt in på dagen. En aktivitet för barnen med TV-tittande innebär en tid av förhållandevis lugn på denna hektiska dag. Många julfirande utnyttjar denna tid till en välbehövlig sovpaus, framför TV:n eller på annan plats.