Tidiga svenska filmstjärnor hjälpte till att sätta deras land på Hollywoodkartan

220px-Anna_Q._Nilsson_Who's_Who_on_the_Screen_croppedInnan 1920-talet hade börjat, hade svenska skådespelare redan etablerat sig som stjärnor i Hollywood, som till exempel Anna Q. Nilsson. Språket var i början inget problem, då det endast var stumfilm. Den första tidiga svenska superstjärnan i Hollywood som gått till historien var ändå Greta Garbo. Greta Gustafsson upptäcktes av Mauritz Stiller, en svensk regissör som rönte framgång i Hollywood. Mauritz sägs ha format henne som skådespelare och personlighet, men hon var också en mycket intressant person i sig. Hon tycktes sky rampljuset och lär ha sagt att hon kastade bort sina bästa år där i Hollywood. Hon lär ha varit bisexuell, men hennes privatliv är inte helt känt, delvis just på grund av att hon inte trivdes i livet som superstjärna – och det fanns förstås större möjligheter att undkomma spotlighten på den tiden

Ingrid Bergman har förevigats genom filmer som “Casablanca” och är en av de största svenska skådespelarna genom tiderna internationellt sett. Hennes karriär började i Sverige med filmer som Munkbrogreven som kom 1935. Den svenska filmen “Intermezzo” från 1936 blev en stor succé och denna film spelades in på nytt i Hollywood med Ingrid återigen i huvudrollen, varvid hennes karriär tog fart. Filmer som “Dr. Jekyll och Mr. Hyde”, “Klockan klämtar för dig” och “Trollbunden” och framför allt “Casablanca” satte hennes namn på kartan under 1940-talet.

Ett litet opassande infall var att inleda en kärleksaffär med Roberto Rossellini medan de båda var gifta, en italiensk regissör som inspirerade henne konstnärligt liksom på andra plan. Filmen “Stromboli” var frukten av deras konstnärliga samarbete, men det andra, romantiska, samarbetet ledde till att hon blev bannlyst och att hon inte gjorde några Hollywood-filmer under ett antal år. Men hon kom tillbaka under andra hälften av 1950-talet och hade flera stora roller fortsättningsvis under 60-talet och 70-talet, till exempel i filmen “Mordet på Orientexpressen” som kom 1974.