Tio år av fantastisk musik från den svenska gruppen ABBA

o-abba-facebookABBA är det största bandet Sverige har fått fram sett ur ett internationellt perspektiv och sålda skivor.

1972 fick de sin första låt på listorna med låten “People Need Love”, men den kom inte på något sätt längst upp. 1973 ställde de upp i melodifestivalen med “Ring ring” men kom inte till europeiska finalen. Men när de nästföljande år ställde upp i melodifestivalen och till och med vann Eurovision med låten Waterloo, var succén ett faktum.

Med låtar som “SOS”, “Mamma Mia”, “Honey Honey”, “I Do. I Do. I Do. I Do. I Do.” blev de inom ett par år kända över hela världen och låg högt upp på listorna. Den som har en bild av att ABBA inte var populära i Sverige har delvis rätt. ABBA var verkligen inte populära bland alla i Sverige. Men när de gjorde sin första stora turné efter framträdandet i Eurovision Song Contest i Brighton var det ett ljumt mottagande i Europa, men i Sverige var det fullsatt på de arenor där de spelade.

Från albumet “Arrival” som kom 1976 hade ABBA blivit ett världsband som toppade listor, åkte ut på turnéer över hela världen och sålde mer skivor än något annat svenskt band. Följande album, The Album (1977), Voulez-Vous (1979), Super Trouper (1980) och The Visitors (1981) var inget annat än formidabla succéer.

Kanske var det på grund av interna stridigheter eller på grund av att de helt enkelt kände att det inte fanns mer att ge som sagan tog slut. I december 1982 gjorde de sitt sista framträdande tillsammans och inga fler album skapades. Björn och Benny fortsatte med musikalprojektet “Chess” och Anni-Frid och Agnetha fortsatte med sina solokarriärer. Musiken har dock levt kvar och blivit både musikal och film och var du än kommer i världen finns det chans att du stöter på “Dancing Queen” i högtalaren.