Topp 10 svenska filmer att se innan du dör

3627140_3020_16981. Det sjunde inseglet

Med denna film skrev Ingmar Bergman in sig i filmhistorien på riktigt. Det tillhör allmänbildningen att ha sett åtminstone en av hans filmer, och denna klassiker är en av hans allra främsta.

2. SOS Sällskapsresan

Lars Åberg är nog den bästa turistskildraren i svensk filmhistoria och dessa filmer är ett måste för den som är intresserad av Sverige och svensk mentalitet.

3. Fucking Åmål

Lukas Moodyson gjorde denna klassiker som handlar om ungdomar i en småstad i Dalsland. En mycket bra skildring av denna period i varje människas liv som är lika tidstypisk som tidlös.

4. Jönssonligan och jakten på den svarta diamanten

Roliga komedier är skaparna av Jönssonliganfilmernas specialitet och denna film är en av de filmer som går i samma stil, men inte blir sämre för det.

5. En kärlekshistoria

Den som inte har sett en Roy Anderssonfilm måste absolut göra det. Roy Anderssons filmspråk rör sig i det absurda, men ibland blir resultatet genialt.

6. Så som i himmelen

Sverige har en tradition av dramer med starka konflikter i relationer och inom protagonisterna själva. I denna film pressar Kay Pollak på med starka känslor.

7. Kejsaren av Portugalien

Selma Lagerlöfs böcker har filmatiserats flera gånger i den svenska filmhistorien och resultatet har ofta blivit lysande, som i Gösta Berlings saga. Lars Molin är en mycket speciell regissör som du måste ha sett något av innan du dör. Mycket humor, värme och kamp mot den korrumperade övermakten.

8. Bröderna Lejonhjärta

Filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker måste vara med på varje möjlig lista över svenska filmer du måste se innan du dör. Egentligen borde alla vara med, men det här är en av de allra starkaste.

9. Släpp fångarne loss, det är vår!

Hasse och Tage är de mest populära komikerna som funnits i Sverige och bland deras flera bra filmer är denna en pärla. Alltid med en djupare, politisk och mänsklig innebörd.

10. Invandrarna/Utvandrarna

Ingen har väl undgått musikalen Kristina från Duvemåla, men dessa filmer av Jan Troell baserade på bokklassikerna är mycket bra likaså.