Topp 3 svenska filmer under 00-talet

Såsom i himmelen var en riktig kassako och en av de mest sedda filmerna under 00-talet. Filmen som kom 2004 regisserades och skrevs av Kay Pollak och är en film ett klassiskt svenskt format – dramakomedi med mycket drama. Huvudrollen spelades av Michael Nyqvist och bland de främsta rollerna fanns Frida Hallgren och Lennart Jähkel. Filmer handlar om en erkänd men överarbetad världsdirigent som kommer upp till Norrland för en paus. Han får ta hand om en kyrkokör vilket verkar som en mycket lätt uppgift men blir omvälvande psykologiskt för honom, för koristerna och för hela bygden.

dark-vampire-tale-let-the-right-one-in-getting-adapted-for-tv-310016En speciell film som gjorde stor succé var filmatiseringen av boksuccén “Låt den rätte komma in”. Det är nog inte otroligt att detta är det vampyrdrama som är mest mänskligt av alla vampyrdramer som har gjorts i denna värld. Tomas Alfredson regisserade denna mycket speciella film, där Noomi Rapace spelade huvudrollen. Förutom att den gjorde succé i Sverige blev det ett startskott för Tomas Alfredson som senare regisserade det internationella spiondramat “Tinker, Tailor, Soldier, Spy” som kom 2011.

“Monica Z” hade en mycket tacksam uppgift – att skildra en mycket populär svensk artist med ett mycket intressant liv. Det finns många exempel på populära filmer av detta slag, som till exempel filmen “Ray” om Ray Charles men det finns också många filmer som faller platt. Men Edda Magnusson i rollen som Monica Zetterlund gjorde ingen besviken, med ett lika fint skådespeleri som fenomenal sångröst. Nya arrangemang spelades in till filmen, inte med den framlidna jazzsångerskan själv men med Edda Magnusson som sångare, med en frasering som var mycket lik den som Monica Zetterlund hade. I filmen får man se både de positiva sidorna och baksidorna av hennes personlighet och av livet som turnerande sångerska, med en karriär som inte var helt spikrak utan tog många annorlunda vändningar, konstnärligt liksom privat.